måndag 18 augusti 2014

Utsikter i Västerort

Johannelundstoppen ( Vinsta, Vällingby)


Bilden tagen vid foten av toppen

När snön har fallit så är toppen en populär pulkabacke. Tidigare var det även en slalombacke. Men sedan 1995 så är det en mountainbike klubb som håller till här. Dom tränar störtlopp och kondition i dessa branta backar. Har även funnits en klubb som sysslar med Paragliding (Skärmflyg) men jag vet inte om de har sin verksamhet kvar. För nått år sedan stod ett nytt bostadsområde klart vid foten av toppen.


Utsikten: Här syns Vällingby C.

Promenaden upp tar ca 10-15 minuter och utsikten är väl värd det. Det finns både asfalterade gångbanor och väl upptrampade stigar.  Norrut ser du Järfälla, västerut Kista Science Tower (och mina föräldrars hus) och söderut ända bort till Globen.


Vägen upp....


Betyg: 2

SL: Tunnelbana till Johannelund. 10 minuters promenad.




Granholmstippen  (Järvafältet) 

Kärt barn har många namn säger man ju. En del säger tippen, andra toppen och det senaste jag hört är Tenstatoppen. Oavsett vad den heter så är det även här fin utsikt över Norra o södra Järvafältet samt Järfälla. Man ser även Kaknästornet och Globen. Det är en gammal soptipp som har en fallhöjd på ca 25 meter. Högst upp finns det två bänkar att vila sig på. Denna topp används av bla drakflygare, modellflygare och frisbeegolfare. Runt hela foten av tippen finns en 18 håls frisbeegolf bana. Promenaden upp kan va svettig beroende på vilken av de tre vägarna som man väljer.

Betyg: 2

SL: Tunnelbana till Hjulsta. 15 minuters promenad eller till Akalla ca 20-25 min promenad. Buss 517 till Hästa Gård går oxå bra.

Mälarblick (Nockebyhov)

Backen upp hit kan vara lite svettig, speciellt en varm sommar dag. Men utsikten är värt det och det finns två bänkar att vila sina trötta ben på. Härifrån så ser man en Kärsön, Lovön med Drottningholmsslott. Nockebybron som öppnar sig kan vara en syn för gudar. In mot stan så ser man delar av södra förorterna, bla Skärholmen. Västerut ser man även Ängbybadet (se annan plats).
Det går att ha picknick här men inte så mycket gräs att sitta på.
Betyg: 2
SL Buss 127 från Brommaplan till Nockebyhov (ändhållplatsen ). När man vill åka hemåt så kan man fortsätta gå nedför den andra backen. Där finns en annan hållplats som tar dig tillbaka till Brommaplan.


Gåseborg (Järfälla)

Här finns en av landets bäst bevarade fornborgar från vikingatiden. Den var en av många i ett system av försvarsanläggningar. Därifrån skulle man tidigt kunna se fienden. Här har man en underbar utsikt över Svartsjölandet och Mälarens fjärdar.

Bra läge för en picknick eller en grillkväll. Det finns nämligen flera ställen som är lämpliga att grilla på. (Men tänk på brandfaran)

SL Buss 519 eller 553 från Jakobsbergs pendeltågstation till Hummelmora. Därifrån en promenad på ca 20 minuter. Karta finns vid motionsspåret


Jungfrudansen (Solna)

En av Västerorts bästa utsikter finns i Solna. Här kan du se stora delar av stan från Vällingby ända in till stan.






Himmelfärdsberget

Mitt emot Jungfrudansen (eller lite snett emot) ligger Traneberg. Där finns ett berg som har nästan en lika fin utsikt som Jungfrudansen har. Här har man utsikt över delar av Brommalandet, Solna och Sundbyberg samt en del av Kungsholmen. Du lär inte hitta HimmelfärdsbergetGoogle Maps men jag lovar det heter så.

Utsiktsplatsen med en skön bänk

Jungfrudansen, sett från Traneberg

Kungsholmen och andra delar av innerstan

Johannesfred med gamla Pripps i bakgrunden







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar