söndag 17 augusti 2014

Tre smultronställen med utsikt



Observatorielunden

Det gamla observatoriet

Lummig och mysig utsikts plats. Utsikten hyfsad på sommaren men säkert ännu bättre på vintern när träden inte blommar. Det finns två vägar upp. En från Odenplan som inte är så jobbig att gå. Den andra kommer man åt från Rådmansgatans tunnelbanestation. Den är rätt så svettig, men det finns bänkar att vila sig på. På högsta punkten finns det 4 bänkar att kolla utsikten på. 

Det mysig caféet Himmlavalvet

Observatorielunden har även varit med i en film, Mannen på balkongen. En av de Beckfilmer med Gösta Ekman som Martin Beck. För romantik och mys så är denna plats perfekt. Många gräsytor som lämpar sig mycket bra för en romantisk picknick.  
Observatoriet uppfördes efter ritningar av E.Hårleman på 1700 talet. Museumet är öppet på helger om vädret tillåter. Caféet öppet samma tider. I augusti varje år så kan man även i midnatts timmen kika på stjärnor. Detta i den gamla stjärnkikaren som fortfarande fungerar.


Utsikt mot Sveavägen
                                        
Denna konstgjorda bäck ringlar från toppen av Observatorielunden.
                                                                             

Betyg: 3

SL Tunnelbana till Odenplan eller Rådmansgatan. Därefter en lagom svettig ”klättring” på ca 5-10 minuter. Men den är väl värd det


Kulturhusets Café

Caféets uteservering


En rätt så nyöppnad del av kulturhuset. Hit tar man sig med hissen till våning 5. Här finns på dagtid ett fint beläget café. Det är dock dyrt!! Väldigt dyrt! Ett exempel: 25:- för en läsk. I övrigt så serveras snobbig cafémat typ grillade smörgås med pasta. Även den i dyraste laget. Men vill man äta där så får man nog punga ut med en slant. För det är nog inte så poppis att ta med matsäck dit.

Plattans glasobelisk och ett av Hötorgsskraporna


Utsikt: Plattan (Sergels Torg) City och Hötorgsskraporna

Betyg: 2


SL Alla tunnelbanelinjer till T-centralen.

Stadshustornet


Stadshuset uppfördes mellan 1911-1923. Arkitekt Ragnar Östberg. Tornet är 106 meter högt och väl uppe i tornet så har man en underbar utsikt över hela Stockholm. Nästan lika bra som från Kaknästornet. Västerut så ser man ända till Vällingby under en klar dag. Söderöver så syns givetvis Globen rätt så bra.
Promenaden upp inleds med en hiss färd. Den går halvvägs, sen är det 770 trappsteg. Om man har dålig kondition så finns det många ställen att vila på. Väl uppe så kan man sätta sig på en av de två bänkarna och bara njuta av utsikten. Vill man gå ännu lite högre så finns det en smal trappa som leder till högsta punkten. När man kommer ner så kan man pusta ut i den vackra parken med utsikt över Riddarfjärden och Södermalm
Stadshusparken


Betyg: 3 (trapporna drar ner betyget)

SL: Alla tunnelbanelinjer och pendeltåg till Centralen. Sedan är det en kort promenad på ca 5-10 minuter. Vill man komma ända fram kan man ta buss nr 3 från tex. Rådhuset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar