tisdag 5 augusti 2014

Spökparken och Tegnèrlunden

Tegnèrlunden är den mest kända av dessa två. De ligger ca 150 meter från varandra inte allt för långt ifrån Rådmansgatans tunnelbanestation. Men vägen dit är rätt svettig. Antingen upp för den väldigt branta Tegnèrgatan eller upp för en nästan lika brant trappa som går från Saltmätargatan upp till Holländargatan.

Den svettiga trappan




Spökparken

Spökparken med spökhuset till vänster och folkuniversitet till höger

Namnet har den fått efter det att ett privatpalats som byggdes runt 1700, där den elake brukspatronen Jakob Balthazar Knigge (en av de som ägt palatset) sägs spöka. Parken i sig har ett stort kulturhistoriskt värde då den är den enda parken i Stockholms stad som är ett byggnadsminne.*
På 1800 talet anlades en romantisk park med ett lusthus, stora parkträd och slingrande gångvägar. Man kan sitta på någon av de fina bänkarna eller ha en picknick på gräset. Spökparken passar extra bra på soliga och heta dagar då träden ger en skön skugga. Eleverna på angränsande Folkuniversitet använder parken ofta som studieplats eller fikaställe. Om de har besök av Herr Knigge förtäljer inte historien.

SL: Tunnelbanan till Rådmansgatan

Betyg: 3



*= enligt skylten som står vid ingången till parken.


Tegnèrlunden

Strindbergs staty syns i mitten

Sitt nuvarande namn fick Tegnèrlunden 1855 (kolla Wikipedia för tidigare historia) som uppkallades efter Esias Tegnèr som var en skald och biskop. Han hade dock ingen anknytning till parken. Den är aningen större än sin lillebror Spökparken och mer öppen. Men här finns även många fina bänkar och gräsplättar att slänga sin trötta rumpa på. 

En av de branta gångvägarna


Gillar man skulpturer så finns här två stycken. En som föreställer August Strindberg och en som på ett litet abstrakt sätt påminner om Astrid Lindgren. Jag är dock inte så mycket för sånt men jag gillar verkligen det konstgjorda vattenfallet som går från toppen ner mot plaskdammen. Här badar ofta barn under heta sommardagar när det behövs svalka. 

Betyg: 3

Picknick: Har passar det bäst med picknick (båda parkerna) för det finns ingen kiosk eller liknande. Men lika bra är väl det, för dom är ju ofta svindyra, eller hur?

               
Det konstgjorda vattenfallet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar