söndag 17 augusti 2014

Kaknästornet och Katarinahissen


Kaknästornet

Tornet sett från Tekniska museet-

Stans bästa utsikt inget snack om den saken. Tornet är 155 meter över havet (34 våningar) och man ser i stort sett hela stan härifrån. Kaknästornet började byggas 1963 och stod klart 1967. Tornet används för att sända ut tv och radiosignaler över hela landet. Namnet på tornet kommer från byn som låg på samma ställe en gång i tiden.
Perfekt för att fria på ett spektakulärt sätt. På översta utsikten så finns det kikare att titta ut med. På en klar dag så ser man långt, upp till 6 mil.


Utsikt över 08-land sett från Kaknäs


Restaurangen har öppet varje dag mellan 10.30 –22.00. Serverar internationell mat med en svensk touche. Har även ett café med fika och glass. Oavsett hur varmt det är utomhus så är det svalt och skönt inomhus. Detta beroende på att glaset är isolerat.
Det kostar en slant att åka hissen men det är det värt... Lite i jobbigaste laget att gå upp, vilket jag tror inte går. Men med SL:s 3 dygns kort så får man åka gratis.

SL Buss 69 från Centralen mot Blockhusudden
Hållplats Kaknäs. (läs även det jag skrivit om Blockhusudden och Djurgårdsbrunn på annan plats.) 

Betyg: 4

Katarinahissen

En äldre bild, nu är den helt täckt med byggställningar och presenningar då den ska renoveras

Även här har man en bra utsikt över stan. Inte lika bra som Kaknästornet men ändå. Hissen är 33 meter hög. Den första Katarinahissen byggdes 1883. Den revs 1933 och två år senare stod den nya färdig. När man har tittat klart på utsikten kan man gå över till Mosebacke på andra sidan. (Härifrån är det nära till Cornelisparken) Vill man inte åka hiss så kan man ta en stärkande promenad. Det går trappor upp som slingrar sig utanpå stenmuren. Här kan man titta på utsikten eller fria till sin älskade. Hissen kostar 5 kr (STÄNGD FÖR REPARATION)

Gångbron 33 meter över Slussen


Restaurang Gondolen är en av stans finare ställen. Krögaren Erik Lallerstedt tog över den 1994 och gjorde den till en lyxkrog. Den hänger under själva gångbanan. Dyrt och lyxigt men har man en tusenlapp att göra av med så. Öppet 11.30-01.00 lördagar 13-01.00


SL Tunnelbanans gröna och röda linje till Slussen alt buss 2,3 och 53 till samma hållplats.


Betyg: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar