onsdag 30 juli 2014

Djurgården: Blockhusudden/Waldemarsudde

Ingång till fiket

Vi Gnagare tar ju inte så gärna namnet Djurgården i vår mun när det gäller sport i alla fall. Men här finns dock massor av smultronställen. Man kan faktiskt trivas här, trotts att man är AIK:are. Först ut är Blockhusudden, längst ut på ön.

Fiket 

Mysigt ställe med kanonutsikt över inloppet till Stockholm samt Fjäderholmarna och Nacka strand. Här passerar massor med skärgårdsbåtar, segelbåtar och en å annan Finlandsfärja.
Man kan sätta sig på någon av de mysiga bänkarna som finns längs strandpromenaden som går runt hela udden. Förr i tiden så fungerade denna udde som tullstation. Har man gått runt hela så kommer man till Thielska Galleriet vilket är ett fint museum om man älskar konst(vilket jag inte gör).
Bredvid Thielska Galleriet så finns Isbladskärret. Ett vackert vattendrag med mycket fåglar. Inte ovanligt att man på sommaren kan få se gässen komma gåendes över vägen med sina små ungar.

Inloppet till Stockholm
Café : Precis vid vattnet finns ett café som serverar lätt sommar mat. Gott men dyrt. De har även en glasskiosk med Italiensk glass. Mumsigt värre. Öppet 11-17 varje dag utom måndagar. (Mynt toalett)

Promenadstråket
Picknick: Inte vid caféet men längs promenadstråket kan man nog ta fram fikat.


69:an utanför Tekniska Museet  
SL: Med buss 69 tar du dig hela vägen dit. Från exempelvis Centralen eller Norrmalmstorg. På sommaren är det mycket folk på bussen som ska besöka Kaknästornet (mer om tornet på annan plats). Ut till Blockhusudden går bussen var 20 minut.

Totalbetyg: 3 (av 5)




Prins Eugens Waldemarsudde





Inte alltför långt ifrån Blockhusudden ligger Waldemarsudde. Visserligen ett välbesökt ställe. Men inte mindre mysigt för det. Mycket vacker trädgård med fina blommor. Namnet kommer från prins Eugen (1865-1947). Han var en stor konstsamlare som från början hyrde in sig i det gamla huset. 1899 köpte han hela egendomen och det stora huset stod färdigt 1905. 1948 öppnade museet i stora huset. Här finns mycket för konstälskare att titta på.
I parken utanför finns det också en del vackra statyer att beskåda. Man har även en fin utsikt över inloppet till stan och delar av Djurgården med Gröna Lund och Beckholmen. Vill man titta på båtar så finns det en fin marina med både vackra och snabba båtar.

PRINSENS KÖK  heter restaurangen som servar god mat i en fin miljö. Med tanke på detta så är det inte så fasligt dyrt. På Cafe Eketorpet serverar man prinsens smarriga skorpor tillsammans med varm choklad och vispgrädde.

Picknick: Lämpar sig mycket bra för picknick. Många gräsplättar och bänkar. Men se upp för alla fåglar. De kan vara rätt så påfrestande.


SL: Spårvagn nummer 7 från Sergels torg. Gratis om du har någon form av SL kort. En alternativ resväg är att ta någon av färjorna till Allmäna gränd och därifrån promenera eller ta spårvagnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar